Міста-побратими
Обрати сторінку

Допомога багатодітним сім’ям

З метою покращення матеріального стану багатодітних сімей, створення належних умов для виховання дітей, які виховуються в таких сім’ях, запроваджено новий вид соціальних виплат – допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 250 від 13.03.2019 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» та запровадив з 1 квітня 2019 р. виплату допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. 
Допомога призначається і виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні.
Призначення і виплата допомоги здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання особи, яка претендує на призначення допомоги.
Допомога за місцем фактичного проживання призначається за умови неотримання зазначеної допомоги за зареєстрованим місцем проживання заявника.
Допомога надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною.

Допомога багатодітним сім’ям виплачується на кожну третю і наступну дитину щомісяця по 1700 грн Виплати здійснюватимуться до тих пір, поки дитині не виповниться 6 років.

Доплата стосується не лише тих, хто народив чи народить дитину цьогоріч. Кожна сім’я, яка має посвідчення багатодітної, має змогу оформити додаткову допомогу на дитину. Якщо в родині четверо дітей, двом з яких ще немає 6 років, держава виплатить на кожну з них по 1 700 грн. Це додатково до щомісячних 860 грн допомоги при народженні дитини.

Як отримати виплату?

Для того щоб оформити допомогу на дитину, мамі або татові слід звернутися у найближче відділення соціального захисту населення і написати заяву  на отримання грошей.

При собі також потрібно мати оригінал та копію посвідчення багатодітної сім’ї, без якого оформити допомогу неможливо, та свідоцтва про народження дітей.

Виплати здійснюватимуться через Укрпошту чи уповноважений державою банк на соціальні виплати за вибором сім’ї. Якщо сім’я отримує щомісячну допомогу при народженні, вона може надати реквізити банківської картки, на яку зараховуються 860 грн.