Міста-побратими
Обрати сторінку

527 та 0 800 505 501 – Національна безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми

У розпал пандемії COVID-19 звертаємо увагу на особливі труднощі, з якими стикаються постраждалі від торгівлі людьми, які, як правило, опиняються в становищі надзвичайної вразливості.

Окрім того, що вони зазнають психологічних та фізичних травм, багато з цих жінок, чоловіків та дітей не мають засобів до існування, можуть перебувати в ситуації неврегульованої міграції чи нелегального працевлаштування, не мати медичного чи соціального захисту, документів та ресурсів, які б дозволяли їм повернутися до своїх країн.

Під час пандемії COVID-19 їх ситуація може тільки погіршитися, а злочинці можуть активно використовувати цю глобальну кризу та вразливість для збільшення фінансового прибутку, який генерує торгівля людьми. Хоча дані заходи є необхідними, в той же час вони можуть призводити до ускладнень в роботі фахівців, які допомагають та захищають постраждалих від торгівлі людьми.

Багато постраждалих є «невидимими» і ризик того, що вони залишаються неідентифікованими та незахищеними, посилюється, оскільки увага та ресурси, спрямовані на стримування поширення COVID-19.
Надзвичайна ситуація чи інші обмежувальні заходи також мають наслідки для повернення постраждалих від торгівлі людьми в країни їх походження, яке може затягнутися в часі або, навпаки, спричинити загрозу.

Заходи щодо протидії торгівлі людьми продовжують застосовуватися і під час пандемії COVID-19. Відповідно до Конвенції ми зобов’язані ідентифікувати постраждалих від торгівлі людьми та вживати заходи для сприяння їх фізичному, психологічному та соціальному відновленню з урахуванням їх потреб у безпеці та захисті.

Ці заходи застосовуються до всіх постраждалих – жінок, чоловіків та дітей, які постраждали від торгівлі людьми, незалежно від форми експлуатації та країни.

Ми повинні переконатися, що тисячі жінок, чоловіків та дітей, які стали жертвами торгівлі людьми, залишаються в сфері нашої діяльності під час важкого періоду

527 та 0 800 505 501 – це номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону та іноземцям, які перебувають в Україні. Усі консультації надаються безкоштовно та конфіденційно. Людині, яка збирається за кордон подорожувати, працювати або навчатися, ніщо не може замінити доступу до надійної інформації. Будь-яке рішення слід приймати на основі адекватної інформації, щоб мінімізувати можливий ризик, пов’язаний з перебуванням далеко від рідних та близьких, у незнайомому оточенні, де діють інші правові й культурні практики.