Міста-побратими
Обрати сторінку

РРО-2020: чого чекати ФОП?

Стрийське управління ГУ ДПС у Львівській області акцентує увагу на таких нюансах.

З 1 січня по 30 вересня 2020 року ФОП — платники єдиного податку першої групи, а також другої — четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1,0 млн грн, зможуть не застосовувати РРО. Виключення передбачені для тих із них, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також продають лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають послуги у сфері охорони здоров’я. З 1 жовтня по 31 грудня 2020 року до переліку ФОП-«єдинників», які повинні застосовувати РРО, поряд із тими, хто перевищив річний обсяг доходу в 1,0 млн грн, будуть віднесені ті, хто здійснює (незалежно від суми річного доходу):

реалізацію товарів (надання послуг) через мережу «Інтернет»;

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для

автотранспортних засобів.

У разі перевищення платником єдиного податку другої — четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) у календарному році обсягу доходу 1 млн грн – застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

УВАГА!

Законами України від 20.09.2019 р. №128-ІХ та № 129-ІХ заплановано зміни у правилах застосування РРО підприємцями — платниками єдиного податку. Починаючи з 01.01.2021року всі ФОП — платники єдиного податку зобов’язані будуть застосовувати РРО. Звертаємо увагу на існування винятку — РРО не застосовуватиметься, якщо підприємець веде розрахунки із покупцями виключно у безготівковій формі. Втім приймання платежів картками вважається розрахунковою операцією із метою застосування Закону про РРО, тому під цей виняток не підпадає.

Відповідальність за несвоєчасно сплачений єдиний соціальний внесок

Стрийське управління ГУ ДПС у Львівській області інформує, що відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VІ від 08.07.2010р., єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Тобто, не залежно від того отримано платником дохід (прибуток) чи ні, платник зобов’язаний сплатити ЄСВ, при цьому сума внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (в 2020 році – 1039 грн 06 коп.).

При наявності у платника зобов’язань з єдиного внеску одночасно із зобов’язаннями з сплати податків, інших обов’язкових платежів, зобов’язання із сплати єдиного внеску виконуються у першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими податковими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати.

Звертаємо увагу, що при сплаті сум заборгованості з ЄСВ необхідно враховувати, що за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі 20 відсотків (ч. 11 ст. 25 Закону). Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Якщо платник на кінець календарного місяця допустив заборгованість з єдиного внеску, йому надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом. Відмова в отриманні податкової вимоги не звільняє від сплати податкових зобов’язань. Податкова вимога вважається належним чином врученою платнику податків, якщо її надіслано у порядку, визначеному статтею 42 Податкового кодексу України. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкову вимогу через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкову вимогу, або незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкова вимога вважається врученою платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення. Після цього податкова вимога вважається узгодженою та у разі не сплати платником податків недоїмки з ЄСВ, передається до Державної виконавчої служби, а це ще – 10% виконавчого збору, арешт рухомого/нерухомого майна, тимчасове обмеження виїзду боржників за кордон.

Відповідно до п. 13 розд. VІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04. 2015 № 449 не застосовується строк давності при нарахуванні, застосуванні та стягненні сум штрафів з єдиного внеску.

Наголошуємо, що сума недоїмки з єдиного внеску не підлягає списанню, навіть в процедурі санації відповідно, до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи-підприємця, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які, відповідно до Закону несуть зобов’язання із сплати єдиного внеску.

Вкотре нагадуємо, що на сьогодні у платників податків є унікальна можливість користуватися електронним сервісом «Електронний кабінет платника», завдяки якому можливо своєчасно відслідковувати стан розрахунків стосовно сплати платежів та заборгованості перед бюджетом, дізнатися про наявність або відсутність заборгованості, обравши в меню приватної його частини «Стан розрахунків з бюджетом».

Несплачений єдиний внесок призводить до втрати страхового стажу, необхідного для призначення пенсій у майбутньому, адже періоди роботи зараховуються до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.