Міста-побратими
Обрати сторінку

05 грудня у залі засідань Моршинської міської ради відбулося представлення проекту міського бюджету міста на 2020 рік.
​Попередньо, проект міського бюджету на 2020 рік був схвалений виконавчим комітетом Моршинської міської ради.
​В представленні взяли участь депутати міської ради, працівники відділів та управлінь виконавчого комітету, бюджетних установ, комунальних підприємств, громадськість міста.
​Презентувала проект головного фінансового документу міста, за яким Моршин житиме наступного року, начальник фінансового управління Ірина Мельничук.
​Основні макропоказники 2020 року, які враховано в проекті бюджету — це ріст ПДФО (за даними МФУ ) на 12,3 %, ріст мінімальної заробітної плати — на 13,2%, ріст енергоносіїв — на 8,2 % , індекс інфляції — 7,4 %.
​Мінімальний розмір заробітної плати з 1 січня 2020 року становитиме 4723 грн (ріст на 550 грн).
​Фінансовий ресурс проекту міського бюджету сформовано на очікуваних обсягах доходів, першочергово враховані видатки, необхідні для забезпечення стабільної роботи установ та закладів соціально – культурної сфери, надання встановлених власних соціальних гарантій для малозахищених категорій громадян, підтримку в належному стані об’єктів житлово-комунального господарства, інших об’єктів інфраструктури міста, впровадження заходів з енергозбереження (енергоефективності), а також виконання в межах фінансових можливостей міських/регіональних програм.
​Фінансування пільг на оплату житлово-комунальних послуг окремим категоріям громадян відповідно до законодавства, субсидій населенню для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, допомог сім’ям з дітьми у 2020 році буде проводитись з державного бюджету напряму, без надання субвенції міському бюджету.
​Передбачається реверсна дотація з міського бюджету м. Моршина до державного бюджету в сумі 6157,2 тис. грн, яка в порівнянні з 2019 роком збільшилась на 3515,1 тис. грн. Розрахунок проведено Міністерством фінансів України і затверджено Законом України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”. Так як, в м. Моршині, щорічно збільшується темп надходжень податку на доходи фізичних осіб за рахунок росту заробітної плати та створення нових робочих місць, обсяг надходжень ПДФО на 1 жителя в м. Моршині майже вдвічі більший від середнього по Україні. Саме тому і збільшується відрахування до державного бюджету.
​Новим є також зміна системи фінансування охорони здоров’я. Із 1 квітня 2020 року фінансування вторинної, як і первинної медицини, переходить на фінансування з державного бюджету через Національну службу здоров’я України.
​Обсяг міського бюджету, як за доходами та і за видатками, буде змінюватися й доповнюватися впродовж календарного року, в тому числі на капітальні видатки за рахунок спрямування вільних залишків на початок року та інших джерел фінансування.
​Активну участь у обговоренні взяли жителі міста. Важливо, що громадськість не лише слухала доповідь, а й мала можливість висловитися щодо фінансування тих чи інших галузей, внести свої пропозиції.