Міста-побратими
Обрати сторінку

28-29 листопада у м. Києві проходив практикум для фахівців органів місцевого самоврядування за напрямом «Місцеві фінанси». Захід організовано Асоціацією міст України разом з Апаратом Верховної Ради України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)». Участь у ньому, після успішного конкурсного відбору, взяла начальник фінансового управління Моршинської міської ради Ірина Мельничук.

Практикум присвячений темі «Місцеві фінанси» і його учасники – фахівці з управління фінансами – ознайомились з принципами законотворчої роботи та законодавчого процесу, отримали практичні знання і навички з розробки проектів нормативно-правових актів та супровідних документів.

Відкрили захід Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Олександр Мартиненко.

Також, під час практикуму, відбувся круглий стіл з питань управління місцевими фінансами. Фінансисти обговорили актуальні питання місцевих бюджетів в контексті прийняття Державного бюджету України 2020 та змін до Бюджетного кодексу.

Зокрема, було обговорено такі питання:

  • стан забезпечення освітньою та медичною субвенціями на 2020 рік;

  • необхідність законодавчого встановлення оплати з державного бюджету гарантованих державою пільг, зокрема на проїзд та послуг зв’язку;

  • врегулювання питання списання заборгованості за середньостроковими позиками та безвідсотковими позичками, наданими місцевим бюджетам за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку у 2009-2014 роках та інші;

  • нарахування та сплати заборгованості окремими платниками, які ухиляються від виконання норм щодо платежів до бюджету.