Міста-побратими
Обрати сторінку

ФОП, який здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи.

Стрийська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000 000 гривень.

Норми встановлені п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209 зі змінами та доповненнями, торгове місце – це площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Отже, ФОП, який здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи.

За який звітний період і в який термін підприємці щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП подають останню (ліквідаційну) податкову декларацію.

У Стрийській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадують, що фізичні особи (які перебували на загальній системі), щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають ліквідаційні податкові декларації про майновий стан і доходи щодо отриманих доходів на загальній системі оподаткування востаннє за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності для фізичних осіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування.

Фізичні особи (які перебували на спрощеній системі оподаткування), щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Ліквідаційна податкова декларація про майновий стан і доходи та остання податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подається за вибором платника податків у відповідності до п. 49.3 ст. 49 ПКУ в один із таких способів:
а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги.

Поряд з цим, якщо платник єдиного податку – фізична особа – підприємець подає останню податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця до закінчення звітного періоду відповідно до п. п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, то така декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

За січень-вересень 2020 року до бюджетів всіх рівнів платниками податків Стрийщини сплачено 1 103 844,7 тис. гривень податків .

З них до Державного бюджету надійшло 542 312,4 тис грн, до місцевих бюджетів – майже 561 532,3 тис гривень.  Про це повідомив начальник Стрийської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Львівській області Тарас Левицький.

За словами  керівника податкової служби Стрийщини, основними платежами, які забезпечили надходження до державної скарбниці є: податок на додану вартість, якого сплачено 156 987,3 тис грн, що на 6 439,0 тис грн більше минулорічних надходжень, податок на доходи фізичних осіб – надійшло 129 783,9 тис грн, та податок на прибуток підприємств – 27 736,3 тис грн, що на 1 332,9 тис. грн. грн перевищує надходження січня-вересня 2019 року.

Також за 9 місяців 2020 року суб’єкти господарювання сплатили 197 679,6 тис грн рентної плати за користування надрами, 2 230,7 тис. грн. грн екологічного податку та 23 951,1 тис грн військового збору.

До місцевих бюджетів за вказаний період надійшло 561 532,3 тис грн. З них : 384 706,7 тис. грн. податок з доходу фізичних осіб, 3 816,6 тис. грн. податку на прибуток, 13 860,2 тис. грн. акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, 54 211,7 тис. грн надходження єдиного податку та 18 260,8 тис. грн – надходження податку на нерухоме майно

До Пенсійного фонду платники податків Стрийщини сплатили 339 519,6 тис. грн, що на

4 028,6 тис. грн більше ніж за січень-вересень 2019 року.