Міста-побратими
Обрати сторінку

4 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №2045-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції”.

Проект закону передбачає надання статусу учасників бойових дій добровольцям, які брали участь антитерористичній операції на Донбасі не менше 30 календарних днів у складі неофіційних добровольчих підрозділів, які взаємодіяли зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ чи іншими військовими формуваннями.

Рішення щодо надання статусу УБД добровольцям прийматиме міжвідомча комісія Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Зауважимо, що проект закону стосується виключно надання статусу УБД добровольцям, а не легалізації добровольчих формувань. Статус УБД добровольці зможуть отримати саме за участь в АТО. Участь у операції Об’єднаних сил (ООС) враховуватися не буде.

Необхідні документи для отримання статусу УБД добровольцями:

– Довідка Міноборони, МВС, СБУ чи іншого відомства, яке згідно із законом “Про боротьбу з тероризмом” є суб’єктом боротьби з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань в зоні проведення АТО.

– Витяг з наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

Закон поширює відповідні державні соціальні пільги та гарантії на цих осіб та членів їх сімей.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2020 року.