Міста-побратими
Обрати сторінку

Чи може фізична особа — підприємець подати через електронний кабінет заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та яка дата вважатиметься датою подання заяви?

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа — підприємець має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Датою подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування разом із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи — у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

Припинив діяльність до 2017 року? Варто перевірити припинення ФОП у Держреєстрі.

Якщо громадянин здійснював підприємницьку діяльність у періоди до 2017 року і на сьогодні підприємництвом не займається, то йому варто перевірити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців факт припинення ФОП.

Саме з 1 січня 2017 року зареєстрованим ФОП нараховується єдиний внесок незалежно від того здійснює чи ні така особа підприємницьку діяльність.

Якщо виявиться, що процедуру припинення ФОП не завершено, її можна провести незалежно від наявності боргу з ЄСВ чи податкового боргу.

Сплата ЄСВ підприємцем, що не здійснює підприємницької діяльності передбачає зарахування страхового стажу для пенсії.

Нагадаємо, що заборгованість по ЄСВ не підлягає списанню, строк давності для нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум.

У разі припинення підприємницької діяльності ФОП подає звіт по ЄВ протягом 30 календарних днів

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до органу доходів і зборів фізичні особи – підприємці протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Довідково: Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс (категорія 301.06.02).

Сектор забезпечення роботи Стрийського

управління ГУ ДПС у Львівській області