Міста-побратими
Обрати сторінку

За січень-жовтень 2019 року до бюджетів всіх рівнів платниками податків по території обслуговування Стрийського управління ГУ ДПС у Львівській області сплачено понад 2791 мільйони гривень податків .

До державної скарбниці платники перерахували 1451736,0 тис. гривень. Головними складовими податкових надходжень до державного бюджету є надходження податку на додану вартість – 361521,5 тис. грн. та податку на доходи фізичних осіб – 364745,0 тис. гривень. Також значну частку в надходженнях до державної скарбниці займають: рентна плата за користування надрами – 640798,0 тис.грн, військовий збір – 60524,2 тис. грн. , та податок на прибуток – 72305,1 тис. гривень. Надходження сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень- жовтень 2019 року становить – 857439,0 тис.гривень.

До місцевої казни надійшло 1338952,0 тис. грн., що на 204210,0 тис. грн., більше у порівнянні з відповідним періодом 2018 року.

За січень – жовтень 2019 року до місцевих бюджетів надійшло:

податок на доходи фізичних осіб – 894606,8 тис. грн., що на 128787,0 тис. грн. більше ніж за відповідний період минулого року;

єдиного податку – 145860,0 тис.грн;

плати за землю – 158507,0 тис.грн;

плати  за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами – 4741,0 тис. грн;

податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 36124,5 тис. гривень.

Начальник Стрийського управління Тарас Левицький наголосив, що тільки злагоджена співпраця органів ДПС та місцевого самоврядування , відкритий діалог з представниками бізнесу дає змогу вирішити проблемні питання та забезпечити збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Питання погашення заборгованості зі сплати ЄСВ перебуває на особливому контролі

Питання погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) перебуває на особливому контролі у Стрийському управлінні ГУ ДПС у Львівській області.

З цього питання проводяться спільні зустрічі з органами місцевого самоврядування та органами місцевої влади, формуються вимоги про сплату, які вручаються платникам для узгодження з подальшим направленням до територіальних органів Державної виконавчої служби (далі – ДВС), проводяться співбесіди з боржниками.

Cаме своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист: наприклад, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення.

Згідно із законодавством України за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції. Строк давності щодо стягнення сум недоїмки по ЄСВ, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Відповідно до законодавства України платнику ЄСВ, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з ЄСВ, контролюючі органи надсилають у порядку, встановленому законом, до органів ДВС вимоги про сплату недоїмки.

Боржникам – фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП) особливо слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно такої ФОП, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також до боржників – ФОП вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Слід зауважити, що чинним законодавством України встановлено: ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються у першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім виплати заробітної плати.

Сектор забезпечення роботи Стрийського

управління ГУ ДПС у Львівській області