Міста-побратими
Обрати сторінку

Новації в наданні субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі

Уряд затвердив Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який застосовуватиметься з 1 жовтня 2019 року. Даним Порядком визначено перелік пільг, оплата яких здійснюватиметься у грошовій формі, визначено розрахунок розміру пільги, механізм її виплати, операційні дії щодо виплати пільг у грошовій безготівковій формі та у готівковій формі, а також встановлено відповідальність за подання неправдивих відомостей.

Уповноваженим банком, який забезпечує банківське обслуговування реалізації механізму надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, визначено ПАТ “Державний ощадний банк України”.

Реалізація зазначеного Порядку дозволить отримувачам пільг у грошовій формі використовувати на власний розсуд зекономлені в результаті ощадливого споживання послуг кошти.

Також Кабмін вніс важливі корективи в Положення про порядок призначення житлових субсидій , які застосовуються з 1 травня 2019 року.

Зокрема, передбачено, що громадянам, які одержували житлову субсидію у попередньому опалювальному періоді у грошовій безготівковій формі, а також громадянам, які одержували таку субсидію у грошовій готівковій формі та у них (за даними управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг) відсутня заборгованість, житлова субсидія на наступний строк призначається у готівковій формі.

Одержувачам субсидій надано право обирати в якій формі вони бажають отримувати субсидію: у грошовій готівковій чи у грошовій безготівковій. Так за бажанням одержувача субсидії, якому вона надається у грошовій готівковій формі, виплата субсидії з наступного місяця може здійснюватися у грошовій безготівковій формі на підставі відповідної заяви, поданої до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника.

Водночас встановлено, що сума призначеної житлової субсидії, що перевищує 5 тис. грн на місяць, виплачуватиметься лише у грошовій безготівковій формі.

Слід звернути увагу на те, що якщо управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ “Ощадбанк” (його установами) для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі, вони до 1 червня не мають права вимагати оплати послуг (внесків/платежів) від одержувача субсидії за відповідні неопалювальний та опалювальний періоди.